Historische figuren
Enkele grote namen in de geschiedenis van Frankrijk zijn onlosmakelijk verbonden met de stad Loches: Agnes Sorel, 'dame de beauté' en eerste officiële minnares van een Franse koning, Foulques Nerra, een vreselijke krijger en onvermoeibare bouwer, die aan de oorsprong van de bouw van de kerker ligt, en Ludovic Sforza, beschermheer van Leonardo da Vinci, gevangene in de kerker van Loches.

Agnès Sorel, dame de Beauté
Agnès Sorel, hofdame van Karel VII, komt het verhaal ophelderen met haar stralende sierlijkheid en haar schoonheid die in het hele koninkrijk befaamd was. Het is in de koninklijke residentie van Loches, in Touraine, dat de prachtige Agnès en haar koning een passie ontluiken die sprookjes waardig was.
De koning merkte haar op tussen de bruidsmeisjes van Isabelle de Lorraine en werd zo verliefdop haar dat ze de eerste officiële favoriet van een Franse koning werd.
Als beïnvloedster en raadgeefster van de koning, zal ze zich dankzij haar fijne en briljante geest weten te omringen met belangrijke figuren zoals de koopman en financier Jacques Coeur van wie ze kostbare spullen verkrijgt. Agnès, synoniem voor luxueuze stoffen en een weelderig leven, legt haar levenskunst op.
Provocerend en extravagant introduceert ze de décolleté met blote schouders. Zo vereeuwigt een portret van de schilder Jean Fouquet haar met een blote borst op een van zijn schilderijen.
Als doelwit van verschillende samenzweringen die haar uit de buurt van de koning willen houden, verdween Agnès voortijdig op 28 jarige leeftijd in mysterieuze omstandigheden.
Wetenschappelijke analyses uitgevoerd in 2005 toonden aan dat de 'dame de beauté' vergiftigd was met kwik. U kunt haar voortaan bewonderen in de collegiale kerk van Saint-Ours de Loches waar twee engelen over haar eeuwige rust waken.
Foulques Nerra, « de zwarte valk »
De kerket van Loches, het stenen monster
De kerker van Loches is een van de meest indrukwekkende gebouwen van wie ook wel « de zwarte valk » wordt genoemd. Foulques Nerra, een buitengewone bouwer en geducht krijger, ligt aan de oorsprong van vele bouwwerken in Touraine, Anjou en Poitou.
Foulques Nerra, graaf van Anjou, had de droevige reputatie een wrede en bloeddorstige krijger te zijn. Hij heeft een groot deel van zijn leven gestreden tegen zijn vijanden en vooral Eudes II van Blois. Met geweld legde hij zijn gezag op.
Zijn woede om te vechten stond op gelijke hoogte met zijn bouwkoorts. Hij is verantwoordelijk voor een honderdtal kastelen, kerkers en abdijen (Montrésor, Langeais, Montbazon, Montrichard...). De Donjon de Loches is een van de meest indrukwekkende gebouwen. Dit imposante gebouw, 36 meter hoog en 3 meter dik aan de basis, werd tussen 1013 en 1035 gebouwd en is nu een van de best bewaarde in Europa.
Foulques Nerra, de bevreesde krijger, was ook zeer vroom. Hij maakt verschillende bedevaarten naar Jeruzalem. Hij deed talrijke schenkingen ter remissie van zijn zonden en oorlogszucht en richtte priorijen, kerken en abdijen op in Touraine (Beaulieu-lès-Loches, la Chartreuse du Liget ) en in Anjou (Saint-Nicolas kerk en de abdij van Ronceray in Angers…).
Ludovic Sforza, hertog van Milaan
Opgesloten in de donjon de Loches
Het was in Loches dat de hertog van Milaan Ludovic Sforza, rivaal van Lodewijk XII en grote beschermheilige, zijn laatste dagen leefde. Hij stierf in 1508, enkele dagen na zijn vrijlating uit de kerker van Loches, waar hij vier jaar werd opgesloten.
Zijn liefde voor de kunsten bracht hem ertoe om beroemde figuren als Leonardo da Vinci uit te nodigen voor het hertogelijk hof en ze te beschermen. Hij investeerde actief in het mecenaat en transformeerde Milaan tot een briljant en benijdenswaardig hof. Hij draagt de verantwoordelijkheid voor de Italiaanse oorlogen en zijn liefde voor intriges bracht hem ertoe om Karel VIII mee te slepen in de verovering van het koninkrijk Napels maar Ludovic Sforza liet uiteindelijk zijn eigen hertogdom binnenvallen door de Fransen.
Bij de dood van Karel VIII hervatte Lodewijk XII de Italiaanse oorlogen om zich in Milaan op te leggen als enige rechtmatige erfgenaam van zijn grootmoeder Valentine Visconti. Ludovic Sforza wordt op 10 april 1500 gevangen genomen door de Fransen te Novare. Na zijn gevangenschap in Frankrijk, stierf hij in 1508 na vier jaar detentie in de Donjon de Loches .
Zijn cel vertoont vandaag de dag nog steeds het spoor van zijn aanwezigheid met verschillende schilderijen en opschriften van zijn hand.